Hatvanmillió turistát vár idén Törökország, megnéztük, mit kínálnak Alanyától Belekig

Sky Travel | 2024.04.23 | Hírek

A szezon beindulását tapasztaltuk meg a Sun & Fun Holidays Magyarország és cégcsoporttagja, a Last Call Travel közös tanulmányútján. Munkatársunk is elkísérte a 40 fős csoportot, amely közel 40 ötcsillagos all inclusive szállodát járt be a gyerekbarát és a városi hotelektől a luxusresortig.

Törökország ismét rekordévet zárt, mintegy 49 millió turista érkezett az országba, ebből több mint 20 millió nemzetközi utazó Isztambulba, amely 2023-ban elnyerte a világ leglátogatottabb városa címet, írta meg az euromonitor.com. Az idegenforgalomból származó bevétel 54 milliárd dollárt hozott az államkasszába, 17 százalékkal többet, mint 2022-ben, túlszárnyalva a pandémia előtti számokat is. A török statisztikai hivatal legfrissebb adataiból pedig az derül ki, hogy idén több mint 20 ezer szálloda csaknem 2 millió férőhellyel 60 millió turistát vár.

Ahogy a fenti számok is mutatják, az évek óta tartó két számjegyű infláció sem állítja meg a turizmus szárnyalását, éjjel-nappal folynak az építési munkák, bővítik az antalyai repülőteret, óriási a verseny az utasokért, egyre nehezebb a választás a vonzóbbnál vonzóbb hotelek közül, olykor egy-egy apróság dönt csak a végén.

 

A jó kávé nyomós érv lehet

Vannak utasok, akik a végtelen kínálat mellett sem cserélik le a jól bevált kedvenc hotelüket, mások a riviéra egy adott településéhez, Sidéhez vagy Belekhez ragaszkodnak, és persze vannak a kísérletezők, akik mindig újdonságra vágynak. Éppen ezért a közel hasonló szállodák között gyakran olyan preferencia dönt, hogy hol van igazi jó kávé és minőségi import alkohol, sokaknak csak a homokos part jöhet szóba, vagy az, hogy sétatávolságra legyen a bazár – tudtuk meg a hazai viszonteladó partnerektől.

 

Ha már kávé és alkohol, akkor rögtön legelső szállásadónkat, a Concorde De Luxe Resortot kell, hogy kiemeljük Lara településen. Az antalyai repülőtértől 15 km-re, bazársorok gyűrűjében található, két éve teljesen felújított szállodában a frissen őrölt, kiváló kávé mellett elérhető 52 fajta whiskyből, 24 fajta vodkából, 16 fajta ginből és 35-féle sörből jó néhány az ultra all inclusive szolgáltatás keretében fogyasztható.

Hasonlóan vonzó az italkínálat az újonnan nyitott Serenity Queen hotelben Alanyában. A nem túl nagy, de rendkívül modern szálloda exkluzív bárjával, Starbucks kávézójával kiváló választás azoknak, akik a luxust egy könnyen bejárható, kevésbé zsúfolt komplexumban szeretnék megélni.

Alanya ugyan a repülőtértől 120 km-re van, de minden egyes odáig megtett kilométerért kárpótol a gyönyörű táj és a pezsgő élet a városközpontban.A szintén Starbucks kávézóval rendelkező Side Royal Palace & Style testvérszállodában a mennyei sajttorta mellett a parti snack bárban is van harapnivaló bőven. A két szálloda ugyan nem közvetlen tengerparti fekvésű, a 300 méterre található strand egy laza sétával, vagy egész nap közlekedő shuttle buszokkal érhető el. A parton rendszeresek a délutáni tematikus bulik, megalapozva a hangulatot az esti élő zenés műsorhoz.

Habpartik, beach bárok, vízi vidámpark

Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő délutáni hab- és beach partik, vagy egyáltalán a parton való minél hosszabb időtöltés iránti igénynek megfelelve egyre több szálloda építi át part menti bárjait. A kisebb snackezők helyét kezdik átvenni a látványos dizájnú, bővebb étel- és italválasztékú bárok, több helyen DJ szolgáltatja a zenét. Sidében a Tui Magic Life Jacarandaban két éjszakát tölthettünk el, így a délutáni ejtőzésnek már az újonnan átalakított beach bár chill out zónájában adtuk át magunkat mi is.

Ha beach bár, akkor nem lehet elmenni szó nélkül a Galapagos bár mellett a beleki Cullinan szállodában. Ennek a helynek a 2022-es megnyitása óta nem akad vetélytársa. Mind a dizájn, a hangulat, a koktélok elkészítését és az esti bulikat illetően, mind pedig a teljes szállodát nézve toronymagasan vezet összesítettben is. Így idén sem sikerült a trónfosztás, nálunk a Cullinan viszi el a pálmát.

A szállodai rangsorunkban az ezüstérmes is stabilan tartja a helyét, a szintén Belekben található Ela Excellence Resort. Miniklubjában játszótér, csúszdapark, Lego- és moziszoba mellett, a kreatív kézműves- és fejlesztő feladatok során igyekeznek ötvözni a játékot a tanulással. Esténként zseblámpás kempingezést is szerveznek. Az elektronikus eszközöket ugyan nem teljesen száműzve, mégis inkább a természetesebb, személyes interakciókat előnyben részesítve foglalkoznak itt a gyerekekkel.

Az amúgy pazar kerttel rendelkező IC Hotels Green Palace és testvére, az IC Hotels Santai Family Resort miniklubjaiban is kedvet kaptunk újra gyereknek lenni, mini vidámpark, mozi, színház, vizes játszótér mellett pizza- és sütikészítő workshop, valamint arcfestés is van.

The Land of Legends Kingdom szállodában és a körülötte található monumentális méretű vízi vidámparkjában óriási dózisban érik a gyerekeket az ingerek. A hotelbe lépve egy drazséval, gumicukorral megrakott hatalmas pult fogad, nyalókák lógnak a mennyezetről, a levegő illata édes, minden selyemcukor színű, émelyítő egy kombináció. Itt leginkább a digitális szórakoztatásra építenek, játékgépek sokasága mellett óriási kivetítőn lehet PlayStationnel is játszani.

A túldigitalizált vizuális sokk után kimondottan szívmelengető látvány volt az Alba Resort miniklubjában a reggel jógázó és meditáló gyerekek látványa. A hotel szobái tavaly teljesen felújították, nagyon jó ár-érték arányú családbarát szállodát alakítva ki.

Két éjszakát és egy teljes szabadnapot tölthettünk inkább a felnőttek pihenésére alkalmas, a már Tui Blue Sensatori márkanév alatt futó, teljesen felújított Akra Sorgun hotelben. A letisztult modern dizájn, a kifogástalan gasztronómia, a professzionális bártender mellett külön öröm volt megmártózni az egyik, csak felnőttek számára fenntartott medencéjében.

Az elmaradhatatlan luxus

A szervezők idén is megleptek minket a felső kategóriás luxus átélésével. Így a Versace divatház által megálmodott szőnyegen bevonulva két éjszakát tölthettünk el a beleki régió ikonikus szállodájában, a Calista Luxury Resortban. A prémium kategóriás szálloda lakosztályában korábban még Barack Obama amerikai elnök is álomra hajtotta a fejét. Érkezésünkkor a frissen felújított miniklub utolsó simításai zajlottak. Kedvenc koktélunkat, a Pornstar Martinit természetesen itt is bekevertettük, a hölgyek külön örömére a szobában Thierry Mugler Cologne márkájú luxus piperecikkeire leltünk rá.A menedzser elmondása szerint a szállodát hamarosan bezárják és nagyon komoly átépítésen esik majd át, így a régió legdrágább és legexkluzívabb hoteleként kívánnak újranyitni, lekörözve a Maxx Royalt.

A képzeletbeli dobogónkon már csak egy hely volt kiadó, a bronzérmes egybehangzóan a Lago Hotel lett Sideben. Az egy éve megnyitott szálloda modern, fiatalos, közvetlen tengerparti fekvésű, és az egyik legtetszetősebb medencerendszere van, közepén bárral, árnyékolt pihenőterasszal, valamint a felnőtt- és a gyermekrészen is kialakítottak egy maldív-szigeteki stílusú fürdőrészt sekély, türkizkék vízzel és fehér homokkal. A medencekapcsolatos szobákkal is rendelkező szálloda fiatal pároknak és családoknak egyaránt remek választás, minket teljesen meggyőzött.

 

Fakultatív programtippek

  • Zöld Kanyon kirándulás során a természetben lehet gyönyörködni egy kétszintes, nyitott hajón a kristálytiszta vizű tavon ringatózva, a program alatt lehetőség van fürdőzni és ebédelni egy vízmenti étteremben.
  • A bevállalósabbak raftingolhatnak a Köprülü kanyonban.
  • Egynapos program keretében meglátogathatók az UNESCO-világörökség részét képező Pamukkale meleg forrásvízzel teli mészkőmedencéi, valamint Hierapolisz szent városa.
  • Az Anatólia tüze show egyfajta kulturális időutazás, amelynek kivételes hangulatáról több mint száz szenvedélyes zenész és táncos gondoskodik.
  •  
  • Kora nyári meleg, telt házas szállodák, számtalan újítás – köszönjük a szakmai tapasztalatokban és luxusélményekben gazdag hetet a Sun & Fun Holidays Magyarországnak és a Last Call Travelnek!

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez