Jóváhagyta az EU a koszovóiak vízummentességét

Sky Travel | 2023.04.19. | Hírek

Az Európai Unió törvényhozói kedden zöld utat adtak Koszovó állampolgárainak, hogy 2024-től kezdve vízum nélkül utazhassanak Európában. Az egykor Szerbiához tartozó terület volt az utolsó olyan ország a nyugat-balkáni térségben, amely nem rendelkezett ilyen utazási megállapodással az EU-val.

A döntés szerint a koszovóiak hathavonta maximum 90 napig utazhatnak a 27 országot tömörítő schengeni térségben, amely az EU legtöbb országát, valamint Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot foglalja magában – írja a Euronews.

A döntés kétirányú, tehát a schengeni országok állampolgárai is vízum nélkül utazhatnak Koszovóba.Az egykor Szerbiához tartozó terület volt az utolsó olyan ország a nyugat-balkáni térségben, amely nem rendelkezett ilyen utazási megállapodással az EU-val. Thijs Reuten holland szocialista törvényhozó végigkísérte az erre irányuló folyamatot az Európai Parlamentben, és közölte, hogy a „lépés végre lehetővé teszi a koszovóiak számára, hogy könnyedén utazhassanak, meglátogathassák rokonaikat és üzletelhessenek az EU-ban".

Reuten hozzátette: a rendelkezés ennél többet takar, ugyanis alapot ad az Unió és Koszovó közötti jövőbeli együttműködés szorosabbá tételéhez.

Koszovó csatlakozni kíván az EU-hoz, és törvényeit lassan összhangba hozza a blokk normáival.

(forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez