A kelta halloweent idézi meg október utolsó napján az Aquincumi Múzeum

Sky Travel | 2023.10.26. | Hírek

Kelta életmód- és viseletbemutatóval, kincskereséssel, kelta tűzpárbajjal, kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel várja látogatóit október utolsó napján a BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park.

Fővárosunk területén a római hódítás előtt kelta eraviszkuszok éltek. Október végét a keltanaptár a nyár végeként tartotta számon, ekkor ülték meg Samhain ünnepét, amelyet a mai halloween őseként lehet értelmezni. Annak érdekében, hogy a kelták szokásait és ünnepeit jobban megismertesse,  október 31-én izgalmas, kelta hangulatot idéző programokkal várja az érdeklődőket a BTM Aquincumi Múzeum és Régészeti Park. A kelta szokásokat és ünnepeiket idéző program 16 órakor kezdődik, lesz kelta életmód- és viseletbemutató, halloweeni kincskereső, kézműves foglalkozások, arcfestés, Élet a rómaiak előtt, alatt, után címmel tárlatvezetés.17 órától Horváth M. Attila Kelta temetkezési szokások című előadása hallható. A délután lesz jóslás, szabaduló szoba, valamint kurátori vezetéssel megtekinthető a Feltárva! – avagy még mindig van új a föld alatt című időszaki kiállítás is. 18 órától Zalka Csenge Virág mesemondó előadásában kelta mesék hallhatók a Tündérek nyomában címmel, valamint Beck Attila Morrigan lányai – Nők a kelta hadikultúrában című előadását tekintheti meg a közönség.

Az estét kelta tűzpárbaj, jelmezverseny, skót táncbemutató és táncház, eraviszkusz viseletbemutató, valamint a felnőtteknek szóló Kelta mesék teszik még izgalmasabbá.

 

20 órától tökszépségversenyt rendeznek és a Varkocs együttes ad koncertet, majd kelta tűzpárbajt és tűzzsonglőr-bemutatót láthat a közönség. Az eseményt a Fandyr koncertje és harcosavatás zárja.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez