Az emírség, ahol a tengerpart a sivataggal és a hegyekkel találkozik

Sky Travel | 2024.04.02 | Hírek

Az Egyesült Arab Emirátusok legészakibb, a turisták által is kedvelt emírsége, Rász el-Haima adott otthont a Magyar Utazási Irodák Szövetsége legutóbbi közgyűlésének. A szövetség tagjai, köztük lapunk munkatársa, megismerhették a különleges desztináció történelmét, kultúráját és látnivalóit is.

A dubaji repülőtértől 45 perces autóútra található Rász el-Haimában éppúgy megtalálják a számításukat a zavartalan pihenésre, finom homokos tengerpartra, fűtött-hűtött medencékre és all inclusive ellátásra vágyók, mint azok, akik aktív programokkal szeretik eltölteni a nyaralásukat. Az emírségnek már a logójában is megjelenik a három pillér, amelyre a turizmusa épül: az ország legnagyobb hegyei, a sivatag homokdűnéi és a 64 kilométer hosszú tengerpart.

Előnye, hogy kevésbé ismert, mint Dubaj vagy Abu Dzabi, így autentikusabb környezetben ismerhetjük meg az emírségek kultúráját és történelmét,
azonban egy órán belül Dubajban lehetünk, hogy Rász el-Haima kincsei mellett a Burj Khalifáról se maradjunk le nyaralásunk során. Ráadásul Budapestről kevesebb mint hat óra alatt megközelíthető ez a desztináció, ahol még télen is elég meleg van ahhoz, hogy fürödjünk az Arab-öböl szikrázóan kék vizében, így tökéletes télből a nyárba úti cél.

 

Mesterséges szigeten sorakozó szállodák

 

Rász el-Haima egyik központi része – a turisták számára legalábbis biztosan – a korall alakú, mesterséges Al Marjan-sziget. A négy kisebb egységből álló sziget közel nyolc kilométer hosszú, csodás fehér homokos stranddal és világszínvonalú szállodákkal kényezteti az utazókat.  A szigeteken 2013-ban nyílt a legrégibb hotel, ugyanakkor még egészen sok üresen álló terület várja a beruházások megkezdését és a turisták érkezését. A mesterségesen kialakított földnyelvet hasonló módon alakították ki, mint a dubaji pálmafákat, illetve a világot ábrázoló szigeteket: a homokot a tengerből nyerték ki, majd feltöltöttek vele egy 2,7 millió négyzetméternyi területet.

Ugyan már most is egészen sok hotel sorakozik itt, de tavaly számos további projektet is bejelentettek, köztük Nobu, Le Méridien, W Hotels, JW Marriott és Hilton szállodák építését. A tervezett beruházások összességében 1800 új szobával bővítik majd a szállodai kapacitást a mesterséges szigeten.

A szigeten kívül is több fejlesztés valósult meg mostanában: 2023-ban olyan ikonikus szállodák nyíltak meg az emírségben, mint az Anantara Mina Al Arab Ras Al Khaimah Resort, amely a Maldív-szigeteki villákhoz hasonló, tengervíz feletti luxusszállásokat kínál, illetve tavaly egy teljes felújítás és dizájnváltás után nyílt újra a pompás Waldorf Astoria is.

Akik a tengerparton aktív időtöltésre vágynak, azoknak a szörfözés, a jet-skizés és a búvárkodás is elérhető az Al Marjan-sziget környékén.

 

Sivatagi dzsiptúra és vacsora a csillagok alatt

A második pillér, amelyre az emírség turizmusa épül, a sivatag. Ide dzsipekkel indultunk a Bedouin Oasis Campből – a résztvevők választhattak, hogy enyhébb vagy rázós úton szeretnének elérni a homokdűnékig.

A bevállalósabbaknak mindenképpen érdemes olyan sofőrt választaniuk, aki a dűnék közé hajt: egészen felejthetetlen élmény az autó hangszóróiból dübörgő arab zenére száguldozni a terrakotta színben pompázó, vörös homokos sivatagban.A dűnék fölött megtekinthettük a naplementét, majd a képek elkészítése után visszatértünk az oázisba, ahol az opcionális tevegelés, hennafestés és homokszörfölés után a csillagok és fényfüzérek alatt költhettünk el egy hagyományos vacsorát, és vízipipázhattunk, miközben dervisek, hastáncosok és tűzzsonglőrök műsorát csodálhattuk.

Adrenalinlöket a hegyekben

Amit talán mindenki a legizgatottabban várt, az a hegyekbe vezető kirándulás volt. A Hajar-hegység és csúcsa, a Jebel Jais az egész Egyesült Arab Emírségek legmagasabb pontja. Itt általában tíz fokkal hűvösebb az idő, mint az emírség többi pontján, így érdemes jobban felöltözni, azonban a hegység így tökéletes helyszín az aktív kikapcsolódásra.

 

A kirándulást kedvelőknek kialakítottak egy 16 kilométeres túraútvonalat, a sziklamászás szerelmesei kipróbálhatják a kezdő szinttől az extrém függőleges mászásig újonnan kiépített Jais Via Ferrata útvonalakat, de a kerékpározás megszállottjai sem maradnak program nélkül, számukra is nagyszerű túraútvonalak érhetők el. Itt található továbbá a Bear Grylls brit kalandor által nyitott túlélőtábor, amely a Közép-Kelet egyetlen hasonló létesítménye.

A hegy tetejére érkezve az emírségek legmagasabban fekvő éttermét, az 1484 by Purót is letesztelhetjük, a bátrabbak pedig a Jebel Jais két, hatalmas adrenalinlöketet adó programját is kipróbálhatják:az 1840 méter hosszú és mintegy nyolcperces bobpályát, a Jais Sleddert, illetve Rász el-Haima egyik legfőbb attrakcióját, a Jebel Jais Zipline-t, vagyis a világ leghosszabb drótkötélpályáját.

A 2,83 kilométeres pályán fekvő pozícióban, súlyokkal kiegyensúlyozva csúszhatunk végig, nagyjából 120-140 km/h sebességgel, de nem kizárt az sem, hogy akár a 160-as sebességet is elérjük a közel két percig tartó, hajmeresztő élmény során. Tériszonyosoknak kevésbé ajánlott, azonban a csodálatos kilátás miatt egyszer mindenképpen érdemes kipróbálni a csúszást, ha már arra járunk.

 

Gyöngyhalászok öröksége

 

Kevés olyan hely van a világon, ahol még manapság is hivatásszerűen foglalkoznak igazgyöngyhalászattal, Rász el-Haimában azonban találunk egy gyöngyfarmot– az emírségek egyetlen ilyen farmját –, ahol beavatnak a nehéz és veszélyes mesterség múltjába és jelenébe. Abdulla Al Suwaidi a gyöngyhalászat tradíciója és nagyapja emléke előtt tisztelegve nyitotta meg igazgyöngyfarmját a látogatók előtt 2018-ban.

Családja története a 12-13. századra nyúlik vissza, és nemzedékek óta szorosan kötődik a gyöngyhalászathoz. Abdulla nagyapja, Mohammed volt az egyik utolsó igazgyöngybúvár az Egyesült Arab Emírségekben: képes volt akár három percig is a tenger mélyén tartózkodni pusztán tüdőkapacitásának segítségével.

A farm jelenleg évente több mint negyvenezer beültetett osztrigát tenyészt 60 százalékos sikerességi aránnyal, ezek 10 százalékában található meg végül a legfinomabb minőségű igazgyöngy. Emellett a látogatóknak bemutatják a gyöngyhalászok által több mint ezer éve használt technikákat és eszközöket is. Megtudtuk, mennyire veszélyes volt a merülők munkája, akiknek a testére köveket kötöttek, hogy akár 18 méter mélyre is le tudjanak jutni, orrukra pedig teknőspáncélból készült csipeszt helyeztek. A felszínre hozott kagylókat a kapitány szigorú felügyelete mellett feszítették szét és vizsgálták át, hogy van-e bennük igazgyöngy.

A hajóval elérhető farmon megcsodálhattuk a gyöngyöket, sőt egy kagylót fel is feszítettek nekünk, és megnézhettük, rejtőzik-e benne igazgyöngy.

 

Folyamatosan fejlődő, fenntartható úti cél

 

Rász el-Haima az utóbbi időben egyre divatosabb turisztikai célponttá vált a nemzetközi és immár a magyar utazók körében is. 2022-ben a Time magazin a világ legjobb helyei közé választotta, 2023-ban pedig a CNN Travel legjobb úti céljai között szerepelt. Rász el-Haima emellett tavaly az Earth Check fenntartható fesztinációk programjában ezüst minősítést ért el, eddig egyedüliként a Közel-Keleten. Mivel Rász el-Haimának közös határa van Ománnal, az Ománi Turisztikai Hivatallal együttműködés jött létre Rász el-Haima és a szomszédos ománi kormányzóság, Musandam közös népszerűsítésére. Ennek egyik fontos eleme az egyszerűsített határátkelés biztosítása a turisták részére a két terület között.

(Forrás: Turizmus.com)

Vissza a hírekhez