Színpompás kertek, ahol tulipánmezőket csodálhatunk

Sky Travel | 2023.04.07. | Hírek

A színpompás tulipánmezők látványáért nem kell Hollandiáig utaznunk, elég egy rövid belföldi kirándulás, hogy az üde virágtengerek látványa a szívünkbe is elhozza a tavaszt. Összegyűjtöttünk néhány, egész napos kirándulásra csábító hazai helyszínt, ahol a tavasz hírnökeiben gyönyörködhetünk.

Ebben a hűvös időben remek program lehet egy termálfürdőben tett látogatás, de ha inkább szabadtéri kikapcsolódásra vágynak, keressék fel valamelyik hazai tulipánkertet és merüljenek el annak szépségében. Hogy senkit ne érjen csalódás, indulás előtt feltétlenül ellenőrizzék a közösségi oldalakon a helyszínek nyitvatartási idejét!

 

Csákvár

A közelmúltban bemutatott – kőröshegyibálványosi és mórahalmi – helyszínek mellett a Vértes kedvelt turistacélpontjaként ismert Csákváron is nagyon várták már a tavaszt. A domboldalra felkapaszkodó Tulipgarden Csákvár kertjében puha mulcson sétálva gyönyörködhetünk több mint 30-féle tulipán szépségében. A Zöldhegyben található kert május elejéig látogatható.

Ráadásul a környék számos kirándulási lehetőséget is kínál. Fotóra kívánkozik és izgalmas felfedezésre invitál a marsbéli vörös táj a gánti Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum és Földtani Parkban. A Haraszt-hegyi tanösvényt bejárva a Vértes változatos szépségében gyönyörködhetünk. Az i-re a pontot a helyi cukrászda fagylaltjait és süteményeit megkóstolva tehetjük fel.

 

Abádszalók

„Szedd magad” tulipánkertet a Tisza-tónál, Abádszalók határában is találunk. A TulipGarden Tisza-tó Nagypénteken nyitja meg kapuit, 155 ezer tulipánjuk heteken át folyamatosan virágzik, „szüretelni” hétvégén és a jelzett napokon hétközben is lehet. A kutyabarát helyszínen négylábúakat is szívesen fogadnak. Amint közösségi oldalukon írták, a szüretek során 63 fajta tulipán szedésére lesz lehetőség, a csak fotózási lehetőséget kínáló bemutató kertekben további fajtákban lehet gyönyörködni.

A környéken kirándulási lehetőséget keresőknek érdemes tudniuk, hogy a Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón április elsejétől nyári működési renddel üzemel, és már a kishajós kirándulások és a GPS-es csónaktúrák is igénybe vehetők. Kilátótornyot az Ökocentrumban is találunk, a nádasokkal övezett, békés tó szépségét Kiskörén, a 19 méter magas kilátóból is érdemes megcsodálni.

Pannonhalma

Vidd haza Pannonhalma illatát – hirdeti a Pannonhalma Provence Levendula, amely április második felétől egészen anyák napjáig a tulipánok csodás látványával is várja vendégeit. A nyugalmat árasztó, idilli kertben mézet, évelőket, fűszernövényeket, levendulát is beszerezhetünk, a „Levendula gyönyörde” házikójában pedig gyógynövényekkel illatosított, kézműves ajándéktárgyakat vásárolhatunk.Májusra elkészül a hét kaptárt tartalmazó, apiterápiás házuk is, melyben a méhek zümmögését hallgatva és a kaptár illatát beszívva lehet pihenni.

A nap hátralévő részének eltöltéséhez adja magát a vidék felett őrködő Pannonhalmi Főapátság, melynek monostorát egyénileg vagy tárlatvezetéssel is bejárhatjuk, a maga nemében páratlan Illatmúzeumba húsvétkor naponta három alkalommal indítanak tárlatvezetést. A rövid sétával elérhető Boldog Mór-kilátóból és a hal formájú lombkorona tanösvényről megcsodálhatjuk a környező táj szépségét.

 

Pilisborosjenő

A Pilisborosjenőn lévő, 2019-ben kialakított Kevélyhegyi tulipánmező hangulatjavító hatását receptre is fel lehetne írni, a rózsaszín, fehér, sárga, piros, fekete, narancssárga, pink, lila színkavalkád messzire űzi a tél végi fáradtságot. Annak is érdemes ellátogatnia ide, aki már ismeri a helyszínt, hiszen a tulajdonosok tavaly ősszel 25 ezer különleges virágú tulipánhagymát ültettek el a már meglévők mellé. Szedd magad tulipánszüretük várhatóan április második felében indul.

Miután mindent megcsodáltunk, kiránduljunk el a Teve-sziklához és az egri vár másolatához, melyet a híres film díszleteként emeltek. A környékre csodás panorámát kínáló Solymári vár autóval gyorsan elérhető, áprilisban hétvégén látogatható.

(forrás:Turizmus.com)

Vissza a hírekhez